Dansende premier Marin: waarom zoveel kritiek en welke politieke leiders gingen haar voor?

aug 20, 2022 | leiderschap

Afgelopen week werd een dansvideo van de Finse Premier Sanna Marin online geplaatst. Ze was een avond uit met vrienden en beelden van deze avond zijn online komen. Ze is niet de eerste (wereld) leider die danst, toch is er veel ophef ontstaan over deze video. Welke (wereld)leiders dansten nog meer, wat waren de reacties daarop? En wat zegt het over ons, dat er ophef ontstaat over een jonge vrouwelijke dansende premier? Kijk in deze blog naar de dansvideo van andere leiders en oordeel zelf.

JONGSTE PREMIER TER WERELD DANST, SO WHAT?

Premier Sanna Marin feestte er vorig weekend op los. Samen met vrienden dronk ze een drankje, knuffelde ze en danste ze. De leider die Finland laat aansluiten bij de NAVO en die alom werd gewaardeerd voor haar aanpak tijdens de Corona pandemie, bleek ook nog eens over goede dance moves te beschikken.  Er ontstond echter ophef over de dansvideo. Online brak de kritiek los, moest zich verantwoorden en heeft op verzoek van de oppositie een drugtest gedaan, waarvan ze zelf een negatieve uitslag verwacht de komende week. 

Media en imagodeskundigen buitelden over elkaar heen, want ‘dit kon nog wel eens negatief uitwerken op haar imago, dat ze teveel als feestende premier wordt gezien’. Is dit niet een oude manier van denken? Werk en privé strikt gescheiden houden en vooral geen enkele misstap mogen begaan? Het lijkt erop alsof politici daarmee gedwongen worden om een masker op te zetten. Een professioneel masker met geen enkele ruimte voor menselijkheid. Terwijl menselijkheid juist de oplossing is voor het weinige vertrouwen in de politiek en politici: de maskers af en laten zien dat zij mens zijn met hun eigen verlangens, wensen, plannen en persoonlijkheid. Zodat mensen zich daarin kunnen herkennen en snappen dat er zich een mens bevindt achter de positie.

DANSENDE WERELDLEIDERS

Welke leiders dansten nog meer? Kijk hier de video’s en oordeel zelf over hun dansmoves:

Boris Johnson danst op Sweet Caroline

Boris Jeltsin danst tijdens een campagne bijeenkomst.

Kamala Harris danste tijdens haar campagne tour, onder een paraplu in de regen.
Een dag voordat Alexandria-Ocasio Cortez als jongste vrouw ooit werd benoemd in de Amerikaanse Senaat, kwam een dansvideo van haar online uit haar studententijd (2010). De video ging viraal en zij zei erover: ‘Congresswomen can dance, too.’

METEN MET TWEE MATEN

Dat voormalig President van de Verenigde Staten, Barack Obama, van dansen houdt is geen geheim. Hij danste -ook tijdens zijn Presidentschap- op partijbijeenkomsten, tijdens de ‘Ellen show’ en tijdens zijn reizen in het buitenland. In 1996 al, deed Boris Jeltsin, zo is te zien in bovenstaande video, een voorloper van de Gangam Style tijdens zijn campagne. Mark Rutte bezoekt (en danst mee!) op Dance Valley. Er is niemand die zich hierover in het openbaar negatief uitliet, het werd zelfs gewaardeerd. 

Vice-President Kamala Harris deed in 2020 een aantal dansmoves en ook daar ontstond ophef over: de video ging viraal. Sanna Marin danst -op een privé feestje- en en het leidt tot (wereldwijde) ophef. Het op z’n minst opmerkelijk dat dit zo streng wordt afgekeurd, terwijl er in essentie weinig anders is dan bij de dansende mannelijke leiders.

MARIN: EEN MODERNE EN MENSELIJKE LEIDER

Marin is open, eerlijk, menselijk en laat zien dat moderne politieke leiders ook een leven hebben naast de politiek.  Dankjewel, Sanna, voor het laten zien dat wereldleiders ook een mens zijn en een leven hebben naast hun politieke verantwoordelijkheden. Dankjewel dat je ons spiegelt op dat we met twee maten meten: mannen minder streng beoordelen dan jou als jonge leider. In mijn boek ‘Succesvol in de politiek’, schreef ik al dat het tijd is dat politici hun maskers afzetten en hun menselijkheid laten zien. Marin geeft hierin het goede voorbeeld en laat zien dat de wereld -de anonieme negatieve toetsenbordridders op sociale media in het bijzonder- nog wel wat stappen te zetten hebben om echtheid te waarderen.

Marin is overigens niet van plan haar menselijkheid te laten varen. Ze zei hierover: “I am a person and I will be in the future”.

No more words needed.

Een dansvideo zegt niets over de leiderschapskwaliteiten van iemand. Laten we daarop dan ook niet beoordelen.

Sanneke Nulkes

Ik wil meer weten over politiek leiderschap en bestel het boek!

Gerelateerde artikelen