Gemeenteraadsverkiezingen: ontdek wie jouw stem verdient

mrt 3, 2022 | verkiezingen

Mag je 16 maart voor het eerst stemmen of ben je al vaker geweest? Weet je al voor welke partij je stemt of twijfel je nog? Je bent niet de enige. Hier lees je hoe je binnen 60 minuten weet wie jouw stemt verdient.

Als je al weet op wie je gaat stemmen? Gefeliciteerd! Als je nog twijfelt, lees dan onderstaande tips. Of ben je iemand die niets heeft met politiek? Dat is jammer, want de politiek heeft wel iets met jou. De politiek gaat direct over jouw leven: hoeveel belasting je betaalt, of je een betaalbare woning kunt vinden en het verenigingsleven (van sport tot cultuur) wordt ook financieel gesteund door de gemeente. Of er een sporthal of zwembad komt, welke maatregelen er worden genomen voor duurzaamheid en waar wegen worden aangelegd. De lokale politiek gaat erover.

Graag nodig ik je uit om een uur van je tijd te besteden om na te denken over wie jouw stem verdient tijdens de komende gemeenteraadsverkieizngen. Ik hoor je denken ‘Een uur?’ Als je in één uur bepaalt op wie je stemt, je stem uitbrengt, laat je het daarna vier jaar lang aan anderen over. Hoe fijn is dat?

  1. Bepaal wat je belangrijk vindt (15 minuten)

Neem een wit vel papier en pak een pen. Verdeel het papier in twee gedeeltes. Het linker gedeelte is voor wat er goed gaat/behouden moet blijven in uw gemeente en in uw leven. Het rechter gedeelte is wat u vindt dat er anders kan of moet verbeteren. Waar maakt u zich zorgen over?

Zet een timer (wekker) op 10 minuten en schrijf binnen deze tijd alles op wat je belangrijk vindt. Er is geen goed of fout – u schrijft alles op. Nadat de timer afgaat, kiest u zowel links als rechts de drie belangrijkste onderwerpen voor u. Zo heeft u zes onderwerpen die voor u het meest belangrijk vindt,

  1. Informeer jezelf over de partijen (15 minuten)

Bezoek de website van de gemeente en lees welke partijen er mee doen. Lees hun 10 puntenplan en check of wat jij belangrijk vindt (stap 1) daarin terugkomt. Kies de partij die het beste bij je past.

  1. Doe een stemwijzer en maak je keuze (15 minuten)

Een lokale stemwijzer helpt je breder kijken naar de onderwerpen die de partijen zelf belangrijk vinden. Match deze uitkomst met jouw voorkeurspartij na stap 2. Is deze hetzelfde: gefeliciteerd, je hebt in 45 minuten je keuze gemaakt! Verschillen de uitkomsten: kijk nog even naar je belangrijkste thema’s (stap 1)

  1. Realiseer je: Lokale politiek is niet hetzelfde als Haagse politiek (1 minuut)

Je (kandidaat) raadsleden willen graag voor jou aan de slag. Het zijn de mensen die naast hun baan en/of studie, gezin en sociaal leven, hun vrije tijd willen besteden aan jouw toekomst. Kijk dus verder dan wat er in Den Haag gebeurt.

  1. Kies voor vernieuwing, positiviteit en resultaten (14 minuten)

Naast inhoud is het in de politiek ook belangrijk hoe politici met elkaar omgaan. Kies je voor mensen die positief in het leven staan, die samenwerken, integer en goed zijn in luisteren?  Of kies je voor mensen en partijen die negatief campagnevoeren? Natuurlijk mag je het niet eens zijn met het eerdere beleid, met de keuzes die gemaakt zijn. Maar bedenk goed dat jij nu kunt kiezen voor wat voor gemeente je wilt zijn, welke krantenberichten je de komende jaren wilt lezen (over strijd of over samenwerkingen en resultaten.

En tenslotte: niet stemmen bestaat niet. Als jij niet gaat stemmen, dan is de partij die tegen jouw standpunten en ideeën erg blij omdat jij ze meer kans geeft om de verkiezingen te winnen. Dus: maak gebruik van je stemrecht. Met een uurtje voorbereiden en naar het stemlokaal gaan, geef je de kandidaten die het raadswerk voor jou willen doen een steuntje in de rug.

Dus pak je stempas en ga stemmen op 14, 15 of 16 maart!

Geinteresseerd om iets meer te doen in de politiek dan stemmen? Zelf actief worden in de politiek? Lees hier wat je kunt doen

SUCCESVOL IN DE POLTIEK

Gerelateerde artikelen