Liefdesproject Eva Jinek inspiratie voor politiek

jun 12, 2022 | politiek

Vanmorgen was Eva Jinek bij mijn favoriete boekhandel Van der Meer in Noordwijk voor een goed gesprek over haar nieuwe boek ‘Droom groot’. Ze heeft in stilte lang gewerkt aan wat ze haar liefdesproject noemt. Het boek waar niemand om vroeg, maar waarvan alles in haar zei dat het er moest komen. Ze interviewde vrouwelijke rolmodellen en portretteert ze over hun weg naar geluk en succes.

Tijdens de boekpresentatie vertelde ze niet alleen over de interviews, maar gaf ook een kijkje achter haar professionele schild. We zagen een warme en hartelijke vrouw met humor, die als nieuwsjunkie startte en ondanks tegenslagen en veel weerstand de carrière opbouwde waar ze van droomde. Tijdens het gesprek met Eva, voelde ik me afwisselend geboeid, gemotiveerd om groots te dromen, groots te doen en op momenten raakte ze me met haar openheid, herkenbare struggles en doorzettingsvermogen. Wat kun jij als politicus (m/v/x) leren van Eva Jinek en van de vrouwen die ze interviewde?

 

1. Succesvolle mensen zonder onzekerheid is een illusie

 Er bestaat een grote illusie dat succesvolle mensen niet onzeker zijn. Gedreven mensen komen tot grootste prestaties, maar juist onzekerheden delen kan troost geven voor anderen. Zeker in tijden waarin mensen meer roepen dan luisteren, waarin het vertrouwen in de algehele politiek laag is – ligt er een uitdaging voor jou om je menselijke kant te laten zien. Het biedt troost dat anderen (jij ook) ook moeilijke momenten hebben en dat zij er sterker uit zijn gekomen. Het delen van je onzekerheid en je twijfels maakt je menselijk, mensen herkennen zich erin èn voelen verbinding.

2. Laat los wat anderen van je denken 

Je kunt de top niet bereiken zonder anderen tegen de borst te stoten: je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Als je bezig bent met- en je aanpast aan wat anderen van je denken, ben je niet meer autonoom, niet meer authentiek en ben je niet meer in verbinding met jezelf. Laat staan dat je in verbinding bent met je kiezers. Volg dus je innerlijk kompas en de mensen voor wie je het doet, zullen je volgen. 

3. Be nice or say nothing

Eva groeide grotendeels op in Oklahoma, Verenigde Staten en leerde van haar ouders dat het soms beter is om niets te zeggen, dan om iets onaardigs te zeggen. We leven in tijden van polarisatie, de  manier waarop we samen in gesprek gaan is ontwricht (lees: er wordt meer gezonden dan geluisterd) en de individuele belangen worden vaak boven het algemeen belang geplaatst. Tel daar bovenop de soms onveilige sfeer tussen politici onderling [invoegen link Khadija Arib], en dat maakt dat het beeld over de politiek steeds slechter is. In hoeverre ben jij onderdeel van deze negatieve dynamiek? Het is raadzaam om je alleen uit te spreken als je wat aardigs en constructiefs te melden hebt. Je bent zelf immers onderdeel van het politieke debat. Welk beeld wil jij dat kiezers van jou en van politiek in het algemeen hebben? It’s up to you

4. Durf beslissingen te nemen

Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, laat je dan ook niet verlammen door wat anderen van je denken (daarover las je al bij punt 2). In onze harde, oordelende maatschappij is het wel belangrijk dat je als politicus of bestuurder beslissingen neemt. Want zelfs tegenstanders kunnen -ondanks dat ze het niet met je eens zijn- toch respect hebben voor je beslissing. Voor lokale politici betekent dit bijvoorbeeld dat je heel duidelijk moet zijn in wat je onder de noemer ‘participatie’ wilt bespreken/doen met inwoners en waar je zelf over gaat.

Ga je participeren om moeilijke beslissingen uit te stellen? Weet je het zelf niet zo goed wat je wilt? Neem een standpunt in en durf moeilijke keuzes ook zelf te maken en te staan voor je standpunt – je zult merken dat mensen dat meer waarderen dan je vooraf denkt. De gouden tips is natuurlijk wel, om het goed uit te leggen aan je achterban.

5. Schuldgevoel mag je loslaten 

Voor de werkende moeders (en enkele vaders): laat het schuldgevoel los. De politiek vraagt veel van je en ook veel van je kind(eren). Als je in de raadszaal staat, ben je niet thuis en als je thuis bent, is er altijd wel iets waaraan je denkt of wat je kunt doen voor de politiek, terwijl je er ook wilt zijn voor je kinderen. Maak bewust tijd voor je kind(eren), plan qualitytime in en bedenk je dat als je niet thuis bent, je bezig bent voor een groter maatschappelijk doel. Schuldgevoel helpt je niet verder, dus laat dat los. 

6. Angst is een slechte raadgever

 Laat jij je in de politiek leiden door liefde, ambitieuze plannen of door angst? De vrouwen die Eva interviewde, hebben op momenten allemaal gevoel van angst voor een volgende stap of nieuwe functie. Het impostor syndroom, zelfs na jaren ervaring, studie jezelf nog afvragen ‘wanneer val ik door de mand’, ‘ben ik wel goed genoeg?’. Lang is dit voor veel vrouwen een reden geweest om de politiek niet in te gaan. Maar dan heeft angst de overhand. Wat zou er gebeuren als je je angst zou erkennen (‘ik vind het spannend’) maar dat je toch ‘ja’ zegt op die wethouderspost, voorzittersrol of raadszetel? Zoals Eva het vertelde: ‘Mijn zoontje Pax vindt het spannend om naar school te gaan. Ik erken dat hij het spannend vindt, maar hij gaat toch!’  

7. Tijd voor nieuwe gezichten en verhalen

Eva heeft in haar carrière al vele interessante mensen mogen interviewen. Toch geeft ze aan dat ze graag met nieuwe gezichten in gesprek wil om oprechte, nieuwe verhalen te horen. Eva: ‘Mensen uit de entertainmentwereld hebben we al te vaak aan tafel gezien. Hoe geweldig was het dat aan de beginperiode van de Corona epidemie, ineens doctoren aan tafel zaten?’ Eva zou graag nieuwe gezichten zien op televisie en ik ben ervan overtuigd dat dit ook geldt voor de politiek. Iedereen heeft een uniek en bijzonder verhaal, ik ben ervan overtuigd dat je met iedereen wel iets gemeen hebt – alleen je moet de verhalen wel horen. Zorg daarom dat je zelf opstaat of mensen uit jouw netwerk en in het bijzonder vrouwen, jongeren en mensen met een migratieachtergrond een podium geeft. Want you can’t be what you can’t see en alleen met een nieuwe generatie politici gaan we voor vertrouwen en verbinding zorgen en gezamenlijk oplossingen vinden voor de grote opgaves waar we met z’n allen voor staan.

Kortom, een aanrader om dit boek -via je lokale boekhandel te bestellen! Eva haar boek is inmiddels ‘work in progress’, ik kijk uit naar het nieuwe exemplaar met inspirerende verhalen. 

Wil je liever meer lezen over de politiek? Mijn boek Succesvol in de politiek, voor zowel starters als ervaren politici, is te bestellen via onderstaande link.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik bestel het boek!

Gerelateerde artikelen