Slecht gedrag nooit belonen: politiek leiderschap ontbreekt bij oplossen stikstofcrisis

jul 30, 2022 | politiek

De stiktofcrisis gaat niet over het reduceren van de stikstofuitstoot, maar het gaat over verandering. En het gaat niet om of er wat gedaan moet worden aan de stikstofuitstoot, maar hoe en wanneer? En vooral: door wie.

De centrale vragen die we ons met z’n allen moeten stellen zijn: hoeveel is de natuur ons (nog) waard, waarom willen we (nog) bio-industrie en hoe kunnen we SAMEN een oplossing vinden voor het probleem, die aan alle partijen recht doet?

SLECHT GEDRAG LOONT

Dat we ver zijn afgedwaald van antwoord op deze is vragen, dat is niet het enige waar ik me zorgen om maak. Vanochtend sla ik de kranten open en wat valt op? De politie grijpt niet in bij het vandalisme op de snelwegen, om allerlei vage redenen. Als rode draad dat de politie niet opgewassen is tegen het grote tractorgeweld van een groep boze boeren.

De rotzooi wordt niet opgeruimd, omdat de aannemers worden bedreigd. Lokale bestuurders stoppen met het weghalen van de omgekeerde vlaggen, omdat ze worden bedreigd door een aantal boze boeren. Ze worden letterlijk thuis opgezocht door de vandalisten, die naast hun nieuwe ‘hobby’ ook nog een boerderij te runnen hebben. Ingrijpen vanuit de politiek ontbreekt. Waardoor de boodschap dus is: slecht gedrag loont.

De boodschap is dus: slecht gedrag loont.

ZO KAN HET OOK

Enkele boeren hebben deze week een plan gepresenteerd hoe zij toekomstgericht en gunstig voor de natuur en mens, kunnen blijven ondernemen. Daarnaast heeft gedeputeerde Zevenbergen uit Zuid-Holland, eerder deze week in het kort samengevat hoe politiek leiderschap er ook uit kan zien: ‘Van de kant van voor- en tegenstanders kregen we meldingen over spandoeken en protestvlaggen. Als wegbeheerder kies ik voor één kant en dat is de verkeersveiligheid. Daarom verwijderen we de spandoeken en protestvlaggen’ Scherp, duidelijk en zonder ‘kant te kiezen’ pakt hij de situatie doortastend aan.

VOORBEELDGEDRAG, LEIDERSCHAP en LIEFDE

Is dit een situatie waarin we willen leven? Is dit het voorbeeld dat we willen geven aan onze kinderen? Het wordt tijd dat onze Minister-President, onze minister van V&J achter hun veilige Twitter-account vandaan komen -waar ze dit gedrag in woorden afkeuren- en met de verantwoordelijk minister voor de Stikstof, aangeven dat de grens allang is bereikt en stevig gaan ingrijpen bij de vandalisten. Doe diep zijn we als land gezonken dat onze lokale bestuurders, (landelijke) politici en aannemers niet meer veilig hun werk kunnen doen? Het is belangrijk en noodzakelijk dat Rutte, Yezilgoz en Van der Wal er samen snel voor zorgen dat de (lokale) bestuurders en aannemers veilig hun werk kunnen doen en dat er in de oplossingen voor het behoud van de natuur, door IEDEREEN een stap gedaan moet worden.

Laat de plannen weer uitvechten waar dat hoort: in de politieke arena. Als volwassenen aan een tafel. Niet tussen de brandende strobalen en onder omgekeerde vlaggen.  Lukt het niet om de politiek en de boeren te verbinden? Schakel Yvon Jaspers in om de boeren op te halen met haar busje voor een gesprek met Rutte, Yezilgoz en Van der Wal. Een beetje liefde kan nooit kwaad in tijden van verandering.

Gerelateerde artikelen